11 de març, 2007

APRENENT DELS ERRORS

Penso que la culpabilitat és inutil. Les errades estan permeses, sempre que es cometin una sola vegada, i dins de la recerca sincera del coneixement. Aquesta és la condició humana. L'èsser humà busca el coneixement. I què som si no el busquem?

Aprenem, sobretot dels errors. "Assaig , error". Les experiències són per aprendre, tant de les bones com de les dolentes. Les errades formen parts integrants del camí. Abandonem les experiències negatives, però sense penediment, sense sentit de culpa. Només veient la part positiva de l'aprenentatge, i la clara intenció de no tornar-hi a caure.
Canviem la paraula "culpa" per la paraula "responsabilitat". CULPA implica càstic, i quan ens sentim culpables, ens castiguem, no creixem. Responsabilitat significa respondre pel que he fet, i que em faig càrrec i amb aquesta intenció demano disculpes als que he ferit. I agraeixo a la vida l'oportunitat que em dóna per aprendre.
RESPONSABILITAT: té molta més força aquesta paraula, ens dóna protagonisme i poder. La culpabilitat ens fa petits. Finalment, com deia el meu admirat mestre, Alejandro Jodorowsky, "para hacer una tortilla, siempre hay que romper un par de huevos".


3 comentaris:

Consol Prados Martínez ha dit...

La culpabilitat ens anul.la.
Sí creixem en la búsqueda del coneixement.
Per cert, ja m'explicaràs "Pratensis".
Petons

Glòria ha dit...

I si la truita ha de ser gran... "¡Romperemos los huevos que hagan falta!"
Salut i petonets!

Anònim ha dit...

Sublime manera de explicarlo. Cada dia nos das una lección. És un placer seguirte.

Federico Valle.